Salat Namaz mı, Namaz Salat mı? Salat var mı? Namaz yok mu?
Kur'an ı Kerim de COPY/PASTE mantığı ile meal çalışmaları yapılınca iki türlü sınıf şu hatanın içine düştü.
Kur'an da her SALAT ve SALATI İKAME ETMEK yerine NAMAZ olarak çevirince SALAT güme gitti.
Kur'an da her Namaz kastı olan RUKU, SECDE, SUCUD olan yerleri de SALAT diye çevirince Namaz güme gitti.
Böylece Namazsız SALAT , SALATsız NAMAZ ortaya çıktı.
"Sana yüz kere söyledim" ile "Sana yüz kere söyledim" cümlelerinde ki "YÜZ",
birisinde sayısal ifade,
diğerinde azarlama kinayesidir. Bu örnek Kur'an için de geçerlidir çünkü tüm dillerin gramerinde bu bir temeldir. Bizim meal yapan bir çok abimiz transleyt yaparken bu mantığı çoğu yerde atlamıştır. Sadece SALAT ve NAMAZ için değil bir çok kelime bu mantıkla çevirilerek
SAYISAL İFADE KAST EDİLEN AYETLERİ AZARLAMA,
AZARLAMA KAST EDİLEN SE SAYILSAL ANLAMLAR VERİLMİŞ.
BÜYÜK SORUN !!!.
Namaz böyle bir sorunun kurbanıdır ve tabi ki SALAT da. Namaz SALAT ın içinde bir EYLEMDİR. Namaz kılarak SALAT yapılabilir, Namazın geçmiş ümmetlerde farklı formlarının olması ve pagan kültüründen geliyor olması onun formel olarak kullanılmayacağı anlamına gelmez. Kültürel geçmişleri dikkate alarak Allah, insanın mutlak surette bir otorite ve insana boyun eğmesine NAMAZ ile önlem almıştır. Bu nedenle HAYDİ NAMAZLI SALATA, HAYDİ KURTULUŞA...
Namaz anlamında kullanılan SALAT'a bir örnek;
Nur Suresi -58
- Yâ eyyuhellezîne âmenû liyesteé'zinkumullezîne meleket eymânukum vellezîne lem yebluğul hulume minkum selâse merrât, min gabli salâtil fecri ve hîne tedaûne siyâbekum minez zahîrati ve mim bağdi salâtil ışâé', selâsu avrâtil lekum, leyse aleykum ve lâ aleyhim cunâhum bağdehunn, tavvâfûne aleykum bağdukum alâ bağd, kezâlike yubeyyinullâhu lekumul âyât, vallâhu alîmun hakîm.
- Siz ey imana erişenler! Meşru şekilde sahip olduğunuz kimseler, içinizden henüz ergenlik çağına varmamış olanlar, günün şu üç vaktinde, sabah namazından önce, gün ortasında soyunup dinlenmeye çekildiğiniz zaman ve yatsı namazından sonra yanınıza girmeden önce sizden izin istesinler; bu üç vakit mahremiyetinizin korunmasız olabileceği vakitlerdir. Bu vakitlerin dışında birbirinizin yanına girip çıkmanızda sizin için de, onlar için de bir sakınca yoktur. Allah mesajlarını size işte böyle açıklamaktadır: Çünkü Allah doğru hüküm ve hikmetle buyuran mutlak ve sınırsız bilgi Sahibidir!
Nur Suresi 58. ayet de geçen SALAT Namaz Anlamındadır, Eğer Kur'an da formel olan namaz yok ise! Günde üç defa sağ ellerimizin malik olduğuklarımızın yanına girmeden SALATI İKAME EDİP GELİP mi yanlarına gireceğiz? Ayrıca Kur'an da geçen abdest namaz yoksa yapılması anlamsız bir eylem olur.
SALATI İKAME ETME anlamında SALAT'a bir örnek;
Bakara Suresi-3
- Ellezîne yué'minûne bil ğaybi ve yugîmûnes salâte ve mimmâ razagnâhum yunfigûn.
- Onlar ki, insan idrakini aşan olguların varlığına inanırlar ve salatlarında dikkatli ve devamlıdırlar; kendilerine verdiğimiz rızıktan başkaları için harcarlar,
Bu ayette geçen "yugîmûnes salâte" Namaz kılmak değil, SALATI İKAME ETMEK anlamındadır.
İkisinin birlikte geçtiği yerlere bir örnek;
Bakara Suresi-277
- İnnellezîne âmenû ve amilus sâlihâti ve egâmus salâte ve âtevuz zekâte lehum ecruhum ınde rabbihim, ve lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn.
- İmana ermiş olanlar, doğru ve yararlı işler yapanlar, namazlarında dikkatli ve devamlı olanlar ve karşılıksız yardımda bulunanlar; işte onlar mükafatlarını Rablerinden alacaklardır ve onlara ne korku vardır, ne de üzülürler.
Ayette ilk geçen Amilus Salihati: Salih ameller anlamına gelir ve doğrudan salt namaz anlamına gelmez ancak namazı da kapsar. NAMAZ, ikinci kelime olarak geçen EGUMUS SALATE ise SALATI İKAME ETMEK anlamındadır. Eğer iki farklı şey olmasa aynı ayetin içinde iki kez geçmezdi
Kıyam, Ruku, Sücud. Bu üç eylem mutlak surette insanoğlunun tüm tarihsel süreçlerde bir kişi ya da otoriteye karşı bağlılığını simgeleyen sembollerdir. Allah'ın bu semboller özelinde mutlak surette insanın insana olan bağlılığını koparıp kendi mutlak otoritesine yönelmesini Namaz ile sağlaması Muhteşem bir ÖZGÜRLÜK EYLEMİ dir.
Hiç bir insana yapılmayan böyle bir eylem, HEPİMİZİ STATÜ OLARAK EŞİTLER.
Rabbim, ne muhteşemsin!