Tarih nedir, Kalem nedir ?
Anın vacibi, geleceğin planlanması ancak geçmişin doğru anlaşılması ile mümkündür. Geçmişi doğru anlamak geçmişten gelen her şeyi doğru kabul etmek değildir. Bu nedenle Tarihi okumak ve onu günümüze getirmek ve onu hatırlamak, hatırlatmak Kur’an’ın yaptığı bizzat bir alandır. Diğer toplumları, şahsiyetleri ve Resulleri anlatmak Kur’an’ın konularından biridir.
اِقْرَاْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذٖى خَلَقَ Igraé' bismi rabbikellezî halag.
خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ عَلَقٍ Halegal insâne min alag.
اِقْرَاْ وَرَبُّكَ الْاَكْرَمُ - Igraé' ve rabbukel ekram.
اَلَّذٖى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ Ellezî alleme bilgalem.
عَلَّمَ الْاِنْسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ Allemel insâne mâ lem yağlem.
çoğunluğun ittifakıyla Alak Suresinin ilk 5 ayeti İslami geleneğimizde ilk inen sure ve ayetlerden kabul edilir. Bu konuda içeriği bakımından bu görüşü kabul etmek tarih, toplum, sosyoloji ve insanın geçmiş serüveni göz önüne alındığında makul bir yaklaşım olarak kabul edilmelidir.
Mealen bu ayetler;
Oku yaratan Rabbin adına, insanı bir yumurta hücresinden yaratan! Oku, çünkü Rabbin Sonsuz Kerem Sahibidir, O ki, kalem ile öğretti. insana bilmediğini belleten!
şeklinde çevrilen meallerde OKU, ALAK, KALEM gibi kelimelerin üzerinde oldukça fazla durulmuştur. Ancak bu kelimeler genelde indirildiği zaman kalıbı içinde çok dar bir kapsamda düşünülmüştür.
Bu üç Kelime İnsanın daha evvel de unutan bir varlık olarak yeryüzünde büyüklenerek RABB lik taslamanın ve bu nedenle ortaya çıkan kaosun sebebinin İNSAN oluşunun vurgulandığı çok genel bir anlatım tarzıdır. Bu ayetler insanın yaradılışı ile biyolojik bilgiler verilen ayetler değildir. Bu ayetler tüm insanlığa bir ültümatomdur. Oku, Alak ve Kalem. Bu üç kelimenin içerdiği beş ayetlik bölümün toplam özeti kanaatimce şöyledir;
Hatırlat (OKU)
bir damla sudan yaratmış olduğumuz İnsana tekrar. (ALAK)
ALEMLERİN SAHİBİNİN ve YALNIZCA SONSUZ KEREM SAHİBİ ALLAH olduğunu. Tarih de şahittir. (KALEM)
Unutma ey İnsan!
ve
Haddini bil, kendine gel!