İndexleme !

Kur'an ı Kerim
kavramları indexlenmiş bir kitap değildir. Bir kültüre kendi sorunlarının çözümünü anlasınlar ve uygulayabilsinler diye yerel dili ile hitap edildiğinden folklorik izler taşıması gayet normaldir. Bu izlerin her toplumun kendi mutlak izdüşümleri vardır. Dönemin herhangi bir sorunu İnsan her yerde İnsan olduğundan benzerlik ya da mod'a modluk gösterir. Önemli olan folklorü değil çözümü kültürel izdüşümü ile zamanın ruhuna taşımaktır. Folklorü taşımak Dinleri sentezler ve Dinler sentezleşerek tahrif ve tahrip olurlar. Zira Din, insanların insanlar ile olan sorunlarına çözüm ararken folklor dini mabede hapseder ve bir süre sonra Din İnsan ile Allah arasında bir Trans aracı bağlamından çıkamaz. Buna batıda RELIGON (İnanç) deniyor. Kanımca bunu en iyi Türkçeye DOGMA olarak çevirmek gerekir.

Bakın çok ciddi bir şey söyleceğim lütfen bu konuyu çok iyi araştırın ve üzerinde dikkatlice durun. Bu meseleyi çözememiş olmamız bizim başımıza çok büyük dertler açmıştır. Müslümanlar Allah'a inanmazlar, Allah'a GÜVENİRLER. Zira Kur'an Allah'a inanmayı bir inanç şeklinde VARLIK/YOKLUK şeklinde değil sorumluluklara olan duyarlılık düzeyinde ele alır.
Kısacası Allah'a olan inanç Kur'an da Teolojik düzlemde bırakılır ve sürekli geçiştirilir. Bunun çok önemli gerekçesi ontolojik olan bir varlık olan İnsanın Allah'ı ANLAMA, ANLAMLANDIRMA çabasının yetersiz kalacak olmasındandır.

Uzun oldu hemi? Peki
Özetleyelim;
Sorumluluk bilinciyle hareket etmek sabah akşam ALLAH VAR YOK TARTIŞMASINA girmekten daha evladır.

Dönemin folklorik sorunlarını hala günümüz izdüşümünü değil kendisini tartışmak Kur'anın mesajından hiç nasiplenmemektir.

Kur'an bir index kitabı olmadığından onu indexlememek, kavramlarını katılaştırmamak, ayetleri bağlamından koparıp bercesteleştirerek sağda solda serpiştirmemek ve böylece Kur'anı "kolsuz bacaksız gözsüz kulaksız insan" konumuna düşürmemek gerekir.

Kitabın ilk muhatabının anladığı basitlikte anlamak, hitabı günümüz muhatabının da anlam dünyasının ötesine taşımamak gerekir. Aksi durumda Kur'an da niye "Internet niye yok" sorusu"gibi kofti sorular bizi sürekli meşgul eder.

Her bir kavram, kelime ya da bir harfinin altını kazmamak, birden çok anlamı var gibi saçma bir retorik geliştirmemek gerekir. Bu Kur'an a has ve özel bir durum değil her dilde olan bir kelimenin çok anlamlılığı basit kuralıdır. "Yüz" sayı anlamına geldiği gibi bir şeyin tarafı ay da suda yapılması istenen bir emir de olabilir. Allah bize gereğinden fazla yük yüklememişken bizim de Kur'an a gereğinden fazla anlam, retorik, gizli mesaj, sayısal kombinasyonlar gibi yükler yüklemememiz gerekir.

Eee napim uzuyo kardeşim, tamam tamam kestim...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?