M.Ö. VI. yüzyılda yaşayan Persian krallarından Kyros (Farsça Keyhüsrev, İbranicesi Koreş) Büyük Kuroş: Kuroş, İranlıydı ve Hahameniş İran döneminde M.Ö altıncı yüzyılda yaşamıştır. O, Zulkarneyn gibi ilahi bir şahsiyet edinebilme kabiliyet ve altyapısını taşımaktaydı. Bu arada  Kuroş’un tevhide dayalı din ve kültürü, o dönem platosu ve batı ve doğu İranlılarda çok rastlanan tevhide dayalı asil İran dini ve tahrif edilmemiş Mazda/Zerdüşt ün dinine  uymasından dolayıdır. Bu konudaki araştırmaların en detaylı ola­nı, geçtiğimiz yüzyıl Hint Müslümanlarının alimi ve bununla birlikte bilim ve siyaset adamı olan Ebul Kelam AZAD tarafından gerçekleşti­rilmiştir. Bu ayrıntılı araştırma; Zulkarneyn  sıfatına en uygun düşen ismin. M.Ö. VI. Yüzyılda yaşayan Persian krallarından Kyros (Farsça Keyhüsrev, İbranicesi Koreş) olduğunu ortaya koymuştur. Azad bu düşüncesini, tarihsel ve ilmî donelerle birlikte Yahu­di kavminin elindeki "Torah” metinlerinde yer alan Ezra (Üzeyr) bö­lümüyle de desteklemiştir. “ Ve Fars Kralı Koreş’in 1. yılında Rabbin sözü verine gelsin diye, Rab Fars kralı Koreş’ in ruhunu uyandır­dı ve bütün ülkesinde şöyle diyerek ilan edip ferman yazdı: Göklerin Allah'ı dünyanın krallıklarının tamamını bana verdi ve Yahuda’da olan Yeruşalim’ de kendisi için ev/mabed yaptırayım diye bana emir verdi. Onun bütün inançlılarından aramızda olan herkes, Allah onunla beraber olsun. Onlar Yaruşalim/Kudüs’e giderek orada Tanrı için mabed yap­sın...."

Kur-an ı Kerim‘de, Kehf suresinin 83- 98 ayetleri arasında, Doğu ve Batı’ya egemenlik bahşettiği bir kralın öykü­sünden söz ederek, Allah’ın ona verdiği gücü, iradeyi ve hikmeti anlatmakta­dır. Bu konuda yapılan araştırmalar Zülkarneyn'in Pers Kralı Büyük Kuroş olduğunu ortaya koymuştur. Ayette bahsi geçen BATI daki sınır İzmir dir. İşte ayette geçen yer; İzmir Kadifekale den gün batımı. 500 km gelip ve Zülkarneynin baktığı yerden bakmak çok heyecan vericiydi.

18.86 - (Batıya doğru giderek) günün birinde güneşin battığı yere vardı; (güneş) ona kopkoyu, bulanık bir suya dalıyormuş gibi göründü. Ve orada (kötülüğün her çeşidine gömülüp gitmiş) bir kavme rastladı. Ona, "Sen ey Zulkarneyn!" dedik, ("Onlara) azap da edebilirsin, yüce gönüllü de davranabilirsin!" 

Zülkarneynin kimliği konusunda çok değerli bir kaynak ve mutlaka okunmalı;
Mevlana Ebul Kelam Azad,  Zulkarneyn Kimdir?  Çeviren: Muharrem Tan


İşte Güneşin kara bir gözede battığı yer İzmir Körfezinin Kadifekale den gün batımı görünüşü. 
Zülkayneyn'in baktığı yerden bakmak !








Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?