Kahramanlar niçin kostüm giyerler ?

Hepinizin bir süper kahramanı var değil mi ?

Çocukluğumuzda çizgi filmlerde izlediğimiz daha sonra da filmlerini izlediğimiz olağanüstü güçleri olan kahramanlar hayallerimizi süslerdi öyle değil mi? Benim kahramanım Süperman di. Uçabilmek hiç tadamadığımız bir duygu olduğundan mıdır nedir? onunla sanki uçuyor gibiydik. Onlar gibi uçabilmeyi bile hayal etmek inanılmazdı. bir çok kez imkansızlıklar nedeniyle denemelerimiz de olmadı değil hani inşaatlardan atlayarak, azbuz kolumuzu bacağımızı kırmadık değil mi inşaatlardan sağ el yumruk sol el yanda uçar vaziyettee kuma çakılırken. Uçabilmek güzel bir şey olmalıydı, Hele de Tarzan vardı. Ormanda gorillerin bakıp büyüttüğü. O neydi be abi sarmaşıklardan sarmaşıklara atlaması, "Aaaaa aaaa" diye bağırması, hayvanlarla sohbet etmesi filan. O çizgi filim biter üstte atleti çıkarır sokaklarda "Aaaaa aaaa" diye bağırıra bağıra turlardık. Yanlız söylemeden geçemicem bütün façayı Kara Şimşek bozdu. Kendimizi araba yerine koyup " dın dını dını dını dıınıııı, dın dını dını dını dıınıııı, kkuuuhuiiii, ffuuuhuiiii" diye dolaşmaya başlayınca kahvenin önünden geçerken okeye dönen abileri bi gülme tutardı. Çocukluk güzeldi be, çok güzeldi çoook.

İyi de süper kahramanlar niçin senin benim gibi v yaka kazak, altta gömlek, ya da üstte ceket, altta kumaş pantolon giymez de özel kostümler kullanırlar? Zaten uçabildiği halde Süperman niçin pelerin takar ? yarasa adam, örümcek adam, uçan adam. Niçin algılarımızın dışında değilde doğa ve doğa güçlerinden devşirilme kahramanlarla idare etmek zorundayız ! Bu soruların cevabını anlamak için "kahraman fenomeni" nin iyi anlaşılması gerekmektedir. Bu fenomen aynı zamanda giyim ve kuşamın dindar görünmekte ne kadar etkili olduğuylada yakından ilgilidir. Kemerleri bağlayın uçuşa geçiyoruz, şşt sağdaki, sen sen bakma öyle aval aval, şortunu düzelt, heyyy sende o donunu çek hem uçuyon hem donu düşük töbe töbe yaa, abicim abicimmmmm yaaa o pelerin öyle mi bağlanır, öldürecekmisiniz, güldürtecekmisiniz millleti bana yaaa. Ulan ne zor şeymiş sahte kahramanlarla film çevirmek be...

Toplumun dinamiklerinden en asli ve köklü dinamik olan kültlerde kahramanlar doğaya terk edilen, doğanın güçleri ile başedebilmiş ve kendi toplumuna geri gelerek doğanın yani tanrısal güçlerin onayını almıştır. Bu gidiş genelde bir inziva, toplumsal farklılık nedeniyle dışlanmaya yada farklı bir sebeple olabilmektedir. Ancak dönüşler daima muhteşemdir. Ve unutulmamalıdır ki tüm bu kahramanlar mutlaka ama mutlaka genel olarak toplumun standardı üzerinde görünüme sahip olarak geri gelirler. Bu nedenledir ki Din'in hiçbir yazılı kuralında olmayan ve Muhammed a.s. ile dava arkadaşlarının niçin siz de benim gibi giyinmiyorsunuz demediği bir mücadele folklorik kalıplara sıkışmıştır. Upuzun sakal bırakıp, cübbe sarık takan birisi unutmayın ki bilinçaltımızdan kaynaklanan bu fenomen nedeniyle bir kahraman ve dolayısı ile daha "dindar" görünür. Çarşıda da pazarda bu elbise ile dolaşmak bütün insanlığa seslenmekten daha kolaydır. Niçin giyim kuşam veya saç stili Muhammed a.s. ın bir sünneti gereği sürdürüldüğü, davasından daha çok rağbet görür ? Niçin aynı dönemde tüm insanların böyle giyindiğini unutulur ve Muhammed a.s'ın düşmanları olan Ebu Cehil, Velid bin Muğire yada Ebu Süfyan'ın da aynı giyindiği görmezden gelinir?

Kostüm sıradan insanlar ile Tanrı arasında girmenin bir yoludur. Böylece Din artık önce göze hitab eden bir fenomen haline gelir. Giy kostümünü çık sahneye. Kostümlü olman söyleyeceğin şeyin ya da yapacağın eylemin yarısından fazlasını başarman için yeterlidir. Artık gerisi senin maharetine kalmıştır. Hiç kimse "Yahu sende bizim gibi giyinsen de aynı şeyleri söylesen olmaz mı?" demez.

Allah da zaten Dini Muhammed a.s a; açların, açıktakilerin ve mazluma arka çıkmanın kavgası için değil bir dönemin modasını hatırlayalım, bölgenin giyim stilinin veya kostümlerini aklımızdan çıkarmayalım diye gönderdi öyle değil mi ! Sakal bırakmanın, cübbe giymenin, namaza durunca seccade bulunmadığı zaman kafadaki sarığın seccade yerine geçeceği cin fikrini unutmayalım diye din gönderdi öyle değil mi!

Vay Vayyy vayyyyy, Ah İnsan Ah, Ah kurnazlıkta sınır tanımayan İnsan Ah !

Fenomenler üreten, ürettiği fenomenler aracılığı ile kendi düzeni içinde kendi türünü sömüren, katleden ve kandıran varlık. Ne şaklabanlıklar yapmadı ki !

Ateşte yürüyen sahte kahramanlar,
Denizleri yaran uyduruk kahramanlar,
Göğe çıkan ateş çalanlar,
Yerin altını üstüne getirenler,
Şifa dağıtanlar, hastalıkları iyi edenler
veeee her türlü hile ve sihirlerle Halkı
Biz; "TANRININ OĞLUYUZ/YERYÜZÜNDE GÖLGESİYİZ/KAHRAMANLARIYIZ!" diyerek aldatanlar.

Öylemi ! Pekii
Alın Size Tufandan sağ kurtulan Nuh,
Alın Size ateşten sağ çıkan; İbrahim,
Denizleri yaran; Musa,
Kuyudan, balığın karnından sağ çıkan; Yusuf, Yunus
Yetmedi mi, şifacı verelim, alın size şifacı Lokman, Eyyüb.

Kahramansa kahraman, Madem siz bu dilden anlıyorsunuz alın şimdi, işte bu kahramanlara kulak verin;
Konuş Ey NuH, Hud, Salih,
Konuş Ey İbrahim, Yakub, Yusuf, Musa sende bir şeyler söylesene.
İsa'yı dinleyin, Muhammed'i dinleyin. Dinleyin Ey İnsanlık !
Yetmedi mi var oldu olalıberi birbirinizin kanını döktüğünüz !
Yetmedi mi yerlerinden yurtlarından birbirinizi sürerek ettiğiniz zulümler
Yetmedi mi haklarınızı çalarak birbirinize ettikleriniz ha,
yetmedi mi !


Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?