Tanrı TEK ancak Dinler neden çok ve çeşitli?

Tüm kadim medeniyetlerin ve toplulukların dini öğretilerinde ilahi bir öz vardır. Toplumların geleneklerinin içinde vicdan ve genel ahlak kurallarına uygun kaideler uzun yıllar boyunca korunmuştur. Allah'ın BİRİCİK ( genelde TEK olmak olarak anlamlandırılır ancak TEK olmak durumu bir eksiklik doğuracağından Allah için kullanılması pek uygun değildir.) olmasına rağmen Dinlerin çok ve çeşitli oluşunun nedeni nedir ?

İlahi mesaj farklı zamanlarda farklı toplumlara farklı form ve sembolizma ile indirilmiş olabilir. Bu duruma bir örnek verecek olur isek "Bir Hindunun dini ritueli, bir Brahmanın ahlaki yaklaşımı"  şeklinde bu mesajın o toplum için sembolize edilmiş bir tezahürü olabilir. Zira Yahudiler için de bu örnek geçerlidir. Hıristiyanlık, Yahudiliğin en büyük mezhebidir.

Geleneksel İslam'i algımızın da bu durumdan pek bir farkı yoktur. İlahi Mesaj (İslam / Ed-Din-i EL- İSLAM) gönderilmiş olduğu Arabistan yarımadasında diğer dinlerin benzeri bir süreçten geçtikten sonra donuklaştı, coğrafi ve yerel formları farklı bir din haline dönüştü. Bunu isimlendirmek gerekir ise "Müslümanlık" bu durumu özetlemek için uygun bir tanımlama olacaktır. Müslümanlığında Ehli- Sünnet ve Ehli Beyt olarak iki ana kola ayrılması, ilahi mesajın TEK KAYNAK (Mutlak olan ALLAH) dan gelmiş olmasına rağmen yaşanması imkansız hale dönüşmüştür. Bu durumun sebebi MUTLAK'ın kendisi değil İnsanlığın Ahmaklığından başka bir şey değildir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?