Kitapsız İnsanlık !


Kur'an bütünlüğünden uzak ve ayetlerin bağlamından koparılması, ayetin parçalanarak ayetin içindeki bir kelimenin kavram haline dönüşmesine yol açar. Bir örnek vermek gerekir ise her zaman çok çarpıcı bir örnek olması için kullandığım Bakara Suresi 30. Ayet verilebilir.

Kur'an bütünlüğünden kopuk okunduğu için ve geçmiş ümmetlerin hataları da gözden kaçırıldığı için İnsan'ın yeryüzünde İktidara sahip ve Allah'ın vekili olma misyonu kültürel bir arka plan olarak da toplumların kültürel derinliklerinde yer alır. Kur'an bütünlüğü Allah'ın tek mutlak hakim, kainatın tek çekip çeviricisi olduğu bir mihenk taşı olarak verilir. Ancak bu mihenk kültürel geçmiş, atalar dininin kalıntıları ve rivayet kültürüyle delinince Kur'an bütünlüğü ikinci plana atılır ve İnsan Allah'ın yeryüzünde vekili/Halifesi olabileceğine insan aklı ikna olur ve bu durum Siyasal bir anlam kazanır ve KAVRAMSALLAŞIR...
Bu 1. Sorundur.

Ayetlerin kendi içindeki bütünülüğü ya da ayetler arası uyum da gözden kaçırılarak yapılan başka bir hata daha söz konusudur. Her kelimenin her yerde aynı anlamda kullanıldığı yanılgısı. Ayette geçen "inni cailun fil ardı halifeh" kelime gurubunda HALİFEH in iki kök anlamının daima "Arkasından gelmek, yerine geçmek, vekalet etmek" anlamının tercih edilmesi tüm diğer ayetlerde TOPLUMLARIN ya da İNSANLARIN BİR BİRBİRİNE OLAN HALEF SELEF liği Allah ile insan arasında bir olguya yamanmıştır. Allah'ın Halefi olamaz!!!
2. BÜYÜK SORUN da budur.

Diğer büyük sorun da yukarıdaki iki soruna ilave olarak ayetlerin bağlam bütünlüğünden uzak anlaşılması ile tartışmalara yol açan "MELEKLER İNSANIN KAN DÖKÜCÜ VE BOZGUNCU OLDUĞUNU NERDEN BİLİYOR?" sorusunu ortaya çıkaran SORUN dur. Zira ayetin ne bağlamı ne de içinde geçtiği sure, insanın biyolojik varlığına göndermeler içermez. İnsanın kan dökücü ve bozguncu oluşunun vurgulandığı ve bunun bir toplumsal karşılığı olarak örneklendirilen İsrailoğullarının Yahudileşmiş versiyonu olsa olsa ALLAH'ın HALEFİ değil, Yeryüzünde yaratılan muhalif insanların o dönemde ki son temsilcileridir. Konu çok uzadı farkındayım...

Özetle; Kur'an bu kadar işkenceyi kaldıramadığı için can çekişiyor. Onun derdi MESAJIN ÖZÜNÜ ulaştırmak ve bir kenara çekilmek. Biz onu sağa sola çekiştirdikçe Mesaj kaybolup gitti. Kitaptan nasibini alamayan Kitapsız İnsanlık olduk gitti.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?