Kur'an Kıssaları ve Tarih ilişkisi

Kıssaların bir bakıma teşvik ettiği şekliyle tarihi okumak Kur’anın bir önerisidir. Tarihi okumak ve onu günümüze getirmek ve onu hatırlamak ve hatırlatmak yine Kur’anın yaptığı bizzat bir alandır. Kur'an kıssaları tarihi şunun için hatırlatır. Aynısı seninde başına gelecek!

Bizim başımıza da bir benzeri gelecek olan ve sürekli tekrar eden şeyler nelerdir ?. Bu soru ve bu sorunun anlam dünyası ile ilgilenen bir toplum geçmişten ders çıkarır. Bu sorunun cevabı ile ilgilenmeyen toplumlar ise Kur'an ın söz ettiği toplumlar olurlar;

ONLAR hiç yeryüzünde dolaşıp kendilerinden önce yaşamış olan [hakikat inkarcı]larının sonunun ne olduğuna bakmazlar mı? Onlar kendilerinden daha kalabalık ve daha güçlüydüler ve yeryüzünde daha derin izler bırakmışlardı: fakat başarılarının kendilerine hiçbir faydası olmamıştı.
Mu'min -82

Ve Biz senden önce de (elçilerimiz olarak) her topluma (kendi içlerinden, onlara mesajlarımızı ulaştırmak üzere) kendilerine vahyettiğimiz (ölümlü) adamlardan başkasını göndermedik. Yeryüzünde dolaşıp da kendilerinden önce gelip geçen (inkarcı)ların sonlarının nasıl olduğunu görmüyorlar mı? Ve (bilmiyorlar mı ki,) Allah'a karşı sorumululuk bilinci taşıyan kimseler için ahiret yurdu (bu dünyadan) daha tercihe şayandır? Öyleyse artık akıllarını kullanmayacaklar mı?
Yusuf -109

Peki, yeryüzünde gezip dolaşmıyorlar mı ki, orada olup biteni kalpleri kavrasın ve kulakları işitsin? Ne var ki, onlarda kör olan gözler değil; kör olan, göğüslerdeki kalpler!
Hacc -46

Onlar hiç yeryüzünde dolaşıp kendilerinden daha güçlü önceki (hakikat inkarcı)larının uğradıkları akibeti görmezler mi? Ve (görmezler mi) göklerde ve yerdeki hiçbir şey Allah'ın (iradesine) karşı gelemez, çünkü O, her şeyi bilendir ve gücünde sınırsızdır.
Fatır -44

ve daha nicesi...

Bizim tarihe ve kıssaya bakış açımız ise maalesef, "O yaptı, Ona oldu, Onlara oldu, Onlar" şeklinde üçüncü şahıs veya şahıslardır. Oysa Kur'an, Sen/Ben merkezli bir kitaptır. Benden/Senden bir beklentisi olmasa "O"ndan niye bahsetsin ki! Allah tarihi bilgi vermiyor, Seni harekete geçirmeye çalışıyor ve Beni.

Daha nasıl anlatsın, daha nasıl!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?