Yüzde% kaç% Müslümanız%

"Bir torba da 25 mavi cam bilye, 35 kırmızı cam bilye ve 40 yeşil cam bilye var. Elinizi torbaya attığınızda torbadan bir mavi bilye çekmenin olasılığı yüzde kaçtır?"

Bu soruyu oldum olası sevmişimdir...
Sonuçlarını genelde matematik yüzde %25 olarak verir. Oysa sosyoloji de bunun karşılığı % 50 dir. Çünkü Mavi bilye "ya denk gelir ya gelmez" günümüzde Kur'an okuma biçimimiz aslında bu soru ve bu sorunun cevapları gibidir. Kur'ana bakışımız ve yaklaşımımız matematikselleştirdikçe sayılar, harfler, kelimeler, gramer, hadis, tefsir ve diğer külliyatlar, geçmiş alimler bu konuda ne dedi ne demedi kritiği de işin içine girince Kur'an artık meramını anlatamaz hale gelir. Formüller çoğaldıkça elde edilecek sonuç zorlaşır hatta çoğu zaman sonuçsuz kalır. Ümmetin güncel hali şimdilik bu.

Ümmet olarak bizler genelde Kur'an hakkında matematiksel sonuçlar elde etmeye yönelik okumalar yaparız ve ortaya çıkan sonuçları tartışırız. Oysa Kur'an matematiksel okunacak bir kitap değildir. O dertli bir yüreğin mücadelesini desteklemek için inmiştir. Sayısal değerlerin acılara ve yürek burkan vahim durumlara dönüştüğü Mekke de o bir rehberdi. Kur'an bu nedenle tüm matematiksel soruların sonucunun en rasyonel olanı ile ilgilenir. Yani onun mücadele alanı sosyolojik bir zemindir. Ortaya çıkaracağı sonuç; "Ya Mavi dir ya değildir." Yani Kur'an Matematiksel bir kitap değil Sosyolojik okunması gereken bir kitaptır. İçinde geçen tüm sayılar, ayet ve sure numaraları dahil hiç bir matematik formül elde etmeye ve ya sonuçlar üretmeye yaramaz. Yürek yangınının matematiksel bir karşılığı yoktur. Varsa bile izah etmeye çalıştığında ortada yangın filan kalmaz.

Bu nedenle Kur'anın parça parça indirilişinin de bir amacı vardı. Bizim şu anda ümmetin yaptığı gibi HAZIR VE TAMAM BİR KİTABI didiklemek, Kur'anın indiriliş gayesi değildir. Çünkü o Muhammed a.s ve dava arkadaşlarına yaşamlarında BİLİNÇ KAZANDIRMAK onları davalarında yüreklendirmek, desteklemek istemektedir. Kitab, zaten çalışan ve sürekli hareket eden bir insana destek olmak için gelmiştir. Kur'an Hind Budha ları gibi bir ağacın altında oturup aydınlamayı bekleyen sofileri hidayete erdirmez. Zaten bir kavga içinde olan Eçi ve beraberindekilere; "Sizden öncekilere de bakın şöyle şöyle oldu" diyerek,
DAVA BÜYÜK, MESELE BÜYÜK, YAŞANANLAR HEP AYNI VE TEKRAR,
Sende(Muhammed a.s.)/ Sizde (Ashab) bu meselenin BİZİM TARAFIMIZDASIN/IZ demeye getirdi.

Kur'an örnek olayları bilinç geliştirmek için sunar ve tüm kıssalar bilgi amaçlı değil bilinç kazandırma egzersizleridir. Onlardan şifreler çıkarmak, matematiksel kombinasyonlar üreterek Allah'ın varlığına deliller üretmek yahut duvara asılacak özlü sözler resmetmek bu kitabın amacına hiç uymamaktadır. Muhammed a.s ve dava arkadaşları zira işi gücü bırakıp, bugün DİN ADINA yapılan hiç bir soytarılığı yapmamıştır. Ümmet olarak çıldırmış durumdayız!

Her tarafa çekiştirmekten kitabın vermek istediği ANA FİKİR ve BİLİNÇ maalesef uçup gitti. Kitabın neden iki kapak arasında topyekün gönderilmediği AMACI bugün önemsenmemekte. Ümmet sabahtan akşama kadar Kur'an ı bir matematik kitabına dönüştürüp sonuçlarını tartıştığı formüller üretmekte. Başta sorduğumuz soruyu tekrar soralım;
İçinde %25 Felsefe,
% 35 Tasavvuf,
% 40 geçmiş dinlerin kalıntılarını barındıran günümüz geleneksel İslami algımız bizleri
kurtarır mı kurtarmaz mı?


Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?