Haddini Bil

Alak suresi insanın muhteşemliğine v.s. vurgu yapmaz aksine insanın aciz ve çok nankör oluşuna vurgu yapar. Alak Suresi insana; "Haddini Bil" diyen bir suredir. Ayeti şöyle çevirmek tüm insanlık tarihi boyunca Allah'a kafa tutan bir varlık olan insana tekrar doğruları hatırlatmak bakımından daha doğru olacağı kanaatindeyim;

1. Yaratan Rabbini Hatırla!
2. O seni bir damla sudan yaratmamış mıydı!
3. KERİM OLAN YALNIZCA ALLAH DEĞİL MİYDİ! (Bu ayet de geçen EKREM in birinci anlamı; Cömert, ancak biz ikinci anlamı alacağız çünkü ayetin bağlamı İnsanın haddini bilmeden aşması. bu nedenle, KERİM: En yüce, En büyük...)
4-5. Tarihe bakmıyor musunuz! Hiç mi öğrenemediniz bunu

Allah insana KENDİSİNİ hatırlatmak için VAHİY göndermiyor. Allah insana "yine haddi aştınız" diye vahiy gönderiyor. Biz genelde Vahyi İnsanın ontolojik farkındalığı için gönderildiğini düşünürüz.
Biz muhteşemiz,
yaradılışımızın detayları mükemmel,
biz diğer canlılardan daha farklıyız v.s.
Oysa Allah, tüm evreni kainatı ve duyu ötesinde algılayamadığımız ne varsa hepsini kusursuz, benzersiz ve sonsuz çeşitlilikte yaratmıştır ancak biz bu düzeni daima bozduk, düzene uymadık ve bozmaya devam da ediyoruz.

Vahyin birinci amacı kanımca "Haddini Bil" dir.
Sonrasında "KENDİNİ BİL" olabilir tabi. Ancak önemli olan insanın kendini tanıması değil haddini aşmamasıdır. Zira insan kendisini tanıyacak başka bir "BEN" e sahip değildir. İçimizdeki içsel ses zannettiğimiz ve Tasavvuf da yutturulan BEN sadece beynimizin işlemleri sıraya sokma işlemidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?