Kur'an okumanın Kur'ani sorunları

Kur'an dersi yapan kardeşlerimizin kanımca en büyük sorunu Kur'an okumalarıdır.

O ne biçim laf ya !

O biçim laf abicim, bak dinle;

Kur'anın içine doğduğu toplumun kültüründen , dini olgularından, ayetlerin zuhur olduğu psikolojik ortamdan, insanlığın geçmiş olduğu teolojik dini süreçten bi haber okursan Kur'an elinde sağa sola fırlattığın bir bıçak gibidir. Hem başkasını hem kendini yaralarsın !

Bir örnek verelim uzatmayalım;

Mekke'de Muhammed a.s. kendi amca ve dayıları ile kuzen akraba talukatından oluşan Dar'un Nedve'ye karşı mücadele başladığında etrafındaki zayıflar, güçsüzler, Allah'ın izni ve Resul'ün önderliğinde Medine'ye göç ettiler.

Burada Medinelilerden hürmet ve kardeşlik gören Muhacirler tam çifti çubuğu düzmüş rahata kavuşmuşken bir haber geldi: Medineye gelirken arkalarına bakmadan Mekke'de bıraktıkları tüm mal varlıklarını Ebu Süfyan Şam'a götürüp sattığını ve döndüğünü haber aldılar.

Müslümanlar Muhammed a.s'ın önderliğinde onların önünü kesmek için Bedir Kuyusu önlerine kadar geldiler. Ancak beklenmedik bir şey oldu, Mekkeli Müşriklerde boş durmamış sağdan soldan topladıkları çabulcuları Bedir'in önüne yığmışlardı.

Bir yanda kendi mallarının paraları, diğer yanda can !

Seç birini.

Bazıları Kervana saldırmayı seçtiler ancak Kervan geçti gitti. Geriye kaldı iki seçenek

Ya Medine'ye dönmek ya da burada üç yüze bin kişilik ordu karşısında savaşmak.

Allah ucuz olanı ( Kervan ve ganimet) değil pahalı olanı (Allah uğrunda, Mazlumlar ve tüm ezilmişler adına yürütülecek büyük bir kavga= Cihad+ Kıtal)

Ey iman edenler! Size hayat verecek şeylere çağırdıklarında Allah ve resulünün çağrısına uyun ve şüphesiz bilin ki, Allah kişi ile kalbinin arasına girer. Unutmayın ki, O’nun huzuruna götürüleceksiniz.

işte bu atmosferde geçen olaylar silsilesi içinde çok ilginç Enfal Suresinde ki diğer ayetler nüzul oldu;

Sadece içinizden zulmedenlere dokunmakla kalmayacak olan fitneden sakının ve bilin ki Allah’ın cezası şiddetlidir.

Fitne olan ne ?

Kervanda giden mallar ! gaspedilen, biriktirilen, zorla alınan mallar. Bunlar için yapılan savaş, kargaşa ve hukuksuzluğun, adaletsizliğin ortaya çıkardı kaos. Sadece bunlar için yaşamak, sadece bunlar için savaşmak !

Bulunduğunuz yerde önemsenmeyecek kadar az olduğunuz, insanların sizi kapıp götürmelerinden korkar halde bulunduğunuz zamanı hatırlayın. O durumda Allah size sığınacak yer verdi, yardımıyla sizi destekledi, size güzel rızıklar ihsan etti; umulur ki şükredersiniz!

Allah’a ve resulüne itaat etmek, ilahi çağrıya katılmak, fitneyi engellemek için çaba göstermek İslami erdemlerdir. Bunlar telkin edildikten sonra bir başka önemli erdeme geçilmiş, nimetlerin unutulmaması ve bunlara şükredilmesi istenmiştir. Bu ayetlerin geldiği günlerde Müslümanların en fazla hatırlayıp şükretmeleri gereken nimetler, müşriklerin zulüm ve işkencelerinden kurtarılmaları, kendilerine güvenli bir yurt bağışlanması, düşmanlarına karşı Allah'ın onlara manevi olarak motivasyon (bin melekle sizi destekleyeceğim, gibi) destekleri sağlanması ve başta ganimet olmak üzere maddi sıkıntılarını gideren imkanlar bahşedilmesidir.

Ey iman edenler! Allah ve resulüne karşı hainlik etmeyin, emanetinizdeki (Allah ile birlikte otak olduğunuz bu büyük dava) şeylere de bile bile hıyanet etmeyin.

Bu yola beraber çıktınız, Peygamber de sizinle birlikte evini barkını, malını ve mülkünü geride bıraktı. Niçin? Allah’ın yeryüzündeki davasına ortak olmak bu uğurda mücadele etmek için. Siz de bu davanın birer yoldaşı değil miydiniz? Öyleyse ona sırt dönmeniz Allah’a sırt çevirmektir.

Mal ve çocuklarınızın sizin için birer imtihan olduğunu ve büyük mükafatın Allah katında bulunduğunu bilin.

Ve işte can alıcı ayet bu. Eğer bu bağlam ve arka plansız okursanız bu ayet size çocukları sevmemeniz için bir doktrin olarak sunulur. Evlatların çokluğunun bir fitne olduğu. İşte bunun gibi bağlamsız okumalar yoluyla Kur'an hayatımızdan aslında bir bakıma çıkarılmış hayatımızın her alanı böyle hoyratça yapılan bağlamsız yorumlar nedeniyle bıçaklanmıştır. Ümmetin belki de kay kaybının en büyük nedeni bu olsa gerektir.

Fitne olan şey ne biliyor musun ?

Bu ayetin günümüz mealini soruyorsan, Seni Allah'ın büyük kavgasından alıkoyan, mazlumun, ezlimişin, darda kalanın umudu olmak yerine, bütün gününü, haftanı ya da ayını, illa ki yıllarını iki beton duvar ve kapıda duran dört teker için harcaman. Yoksa bugün biricik evladını çok sevmen değil !
Haa ! bu arada unutmadan söyleyeyim, arabanızda atkı, eldiven, bere filan bir şeyler bulundurun. Belki de Allah hiç ummadığınız bir anda, karşınıza birini çıkarırda onlara vereceğiniz bu şeylerle sizi kendi davasına ortak etmek ister, kimbilir !..



Bu blogdaki popüler yayınlar

Kur'an ışığında ebelik !

Koşun Kavga Var !

Kadir Gecesi Bulundu !

"Kitapsız"lık Yapma !

Ben, Biz, O. Allah Kur'anda neden farklı zamirler kullanır ?

Allah'ın Kahramanı Sensin e-kitap olarak çıktı !.

Kuyruğu Kopartan Tilki Masalı

Musa, Ekmek ve Özgürlük - ÇIKTI

Hoş geldin On bir ayın sultanı Gastronomi

Sünnilik bir Din midir ?